Баскетболистът Александър Везенков и състезателката по художествена гимнастика Боряна Калейн влязоха в топ 10

...
Баскетболистът Александър Везенков и състезателката по художествена гимнастика Боряна Калейн влязоха в топ 10
Коментари Харесай

Везенков и Калейн в топ 10 за Спортист на Балканите

Баскетболистът Александър Везенков и състезателката по художествена гимнастика Боряна Калейн влязоха в топ 10 на юбилейното 50-о издание на анкетата на Българска телеграфна агенция " Спортист на Балканите " за 2023 година.

В обичайното допитване участваха националните организации на страните от района - Българска телеграфна агенция (България), АНА-МПА (Гърция), АДЖЕРПРЕС (Румъния), Анадолска Агенция (Турция), ТАНЮГ (Сърбия), МИНА (Черна гора), МИА (Република Северна Македония), ХИНА (Хърватия), ФЕНА (Босна и Херцеговина) и АТА (Албания). За първи път във вота бяха включени АНСА (Италия), КНА (Кипър) и Косовапрес (Косово) като членове на Асоциацията на балканските новинарски организации югоизточна Европа (ABNAse).  

Везенков направи поредна мощна година, в която беше определен за най-полезен баскетболист в Евролигата за сезон 2023/2024 и с Олимпиакос игра край в най-престижния клубен шампионат на Стария континент, изгубен трагично от Реал Мадрид. През лятото той подписа контракт със Сараменто Кингс и стана вторият българин в историята след Георги Глушков, който се състезава в Националната баскетболна асоциация.  

Калейн завоюва златото в самостоятелния многобой на Европейското състезание по художествена гимнастика, както и международната и европейската отборна купа с националния отбор на България. В надпреварите на обособените уреди на Световния шампионат тя взе сребро на бухалки и лента, а на континенталното състезание  прибави сребърно отличие на бухалки и бронз на обръч.

В десетката за 2023 година влязоха още международният първенец на скок височина и златен медалист от Европейските игри Джанмарко Тамбери (Италия), международната шампионка на скок дължина Ивана Шпанович-Вулета (Сърбия), волейболистката Мелиса Варгас, която оказа помощ на Турция да завоюва европейската купа и беше определена за най-полезен играч на шампионата на Стария континент, международният първенец навън и европейски отличник в зала на скок дължина Милтиадис Тентоглу (Гърция), Никола Йокич (Сърбия), който победи с купата в Националната баскетболна асоциация с Денвър и беше определен за най-полезен състезател във финалите на лигата, първенецът от Откритите шампионати по тенис на Австралия, Франция и Съединени американски щати, от Финалния шампионат на АТП и финалист на " Уимбълдън "  Новак Джокович (Сърбия), който е седемкратен притежател на наградата " Спортист на Балканите ", международната и европейска шампионка по гребане на двойка скул Симона Радиш (Румъния) и италианският мотоциклетист Франческо Баняя, който заслужи международната купа в Кралския клас MotoGP.

Общо 60 спортисти получиха гласове в анкетата през тази година, като от българите бяха посочени още европейският първенец по повдигане на тежести в категория до 89 кг Карлос Насар, който сложи и нов международен връх в изтласкването, както и международната вицешампионка по карате в категория до 55 кг Ивет Горанова.  

Победителят и резултатите в анкетата ще бъдат оповестени през идната седмица.

 топ 10 в анкетата на Българска телеграфна агенция " Спортист на Балканите " за 2023 година (по азбучен ред):
 Александър Везенков (България, баскетбол)
 Боряна Калейн (България, хубожествена гимнастика)
 Джанмарко Тамбери (Италия, лека атлетика)
 Ивана Шпанович-Вулета (Сърбия, лека атлетика)
 Мелиса Варгас (Турция, волейбол)
 Милтиадис Тентоглу (Гърция, лека атлетика)
 Никола Йокич (Сърбия, баскетбол)
 Новак Джокович (Сърбия, тенис)
 Симона Радиш (Румъния, гребане)
 Франческо Баняя (Италия, мотоциклетизъм)

Снимка: LAP.bg
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР